Yeni gerçekçiler

2019’un en iyi sanal gerçeklik başlıkları

2019'un en iyi sanal gerçeklik başlıkları / gözlükleri

HTC Vive Focus+

vive.com

HTC vive focus plus

HTC’nin 15 Nisan’da satışa sunduğu yeni sanal gerçeklik başlığı, bir önceki modele benzer teknik özelliklere sahip ancak kullanıcısının hareketlerini çok daha yüksek doğrulukla takip edebilen teknolojilerle donatılmış. HTC, bu başlığın iş dünyasında faydalı olacağına inanıyor. Tıpkı orijinal Vive Focus gibi Qualcomm Snapdragon 835 işlemciyle çalışan Focus+, her bir göze 1440 x 1600 piksel görüntü sunan merceklere sahip. Önceki cihaz, kullanıcının hareketlerini kısa bir mesafede takip edebilen bir kumandaya sahipken, yeni Focus+’ta bunun yerine tüm hareketleri algılayabilen yenilenmiş çift kumandayla geliyor.

Oculus Quest

oculus.com

Oculus Quest

İlkbaharda satışa sunulacağı açıklanan ve Facebook’un 30 Nisan’da gerçekleştireceği F8 Geliştiriciler Konferansı’nın odağı olması beklenen Oculus Quest, hepsi-bir-arada bir sanal gerçeklik oyun sistemi. Bu başlıkla oyun oynamak için herhangi bir kabloya ya da bilgisayara ihtiyaç duyulmuyor. Oculus mobil uygulamasıyla haberleşen cihaz, içerisindeki alıcılar sayesinde harici kameralara gerek duymadan kullanıcı hareketlerini takip edebiliyor ve sanal dünyaya yansıtabiliyor. Oculus Touch kumandaları ise sanal gerçekliğinde ellerini de kullanmana olanak tanıyor. Oculus Guardian isimli sistem ise sanal gerçeklik oyunları oynarken sehpaya takılıp düşmemen için seni kolluyor.

Oculus Rift S

oculus.com

Oculus Rift S

Şirketin ilkbaharda satışa sunacağı bir diğer sanal gerçeklik başlığı olan Rift S ise Oculus’un en baştan beri başarmaya çalıştığı ideal bilgisayarlı VR oyun deneyimine bir adım daha yaklaşıyor. Rift S, Rift serisine daha rahat bir tasarım, geliştirilmiş optik lensler ve harici sensörler olmadan daha gelişmiş takip yetenekleri getiriyor. Güçlü bir oyun bilgisayarın var ise yeni Oculus oyuncaklarından sana göre olanı Rift S. Tıpkı Quest’te olduğu gibi, bu cihazın kutusundan da Oculus Touch kumandaları çıkıyor.

HTC Vive Pro

vive.com

HTC Vive Pro

Her şeyin en iyisi olsun isteyenler içim ideal, tabii Vive Pro Eye çıkana kadar. Toplam 2.880×1.600 piksel çözünürlük sunan cihaz, görüşü etkileyici AMOLED ekranlarla sağlıyor. Kullanabilmek için en az iki baz istasyon kurman gerekiyor, böylece başlık düzgün şekilde sistem tarafından takip ediliyor. Bu da, 2 metreye 1,5 metrelik bir alan anlamına geliyor. Ayrı satılan bir Vive kablosuz adaptör alabileceğin gibi, güçlü bir PC’ye de ihtiyacın olacak. Ayrıca 10 m x 10 m alanda çoklu cihaz desteği sunabilmesi de etkileyici. Vive Pro’nun bir kullanım alanı da kurumsal uygulamalar ve ısı haritaları, bakış takibi gibi özelliklerin yanı sıra, etkin eğitimden veri analitiğine kadar geniş bir kapsam sunuyor. Yakında satışa çıkacağı 25 Avrupa ülkesi arasına Türkiye de katılacak.

Lenovo Mirage Solo

lenovo.com

Lenovo Mirage Solo

Enteresan bir cihaz olduğunu kabul ederek anlatmaya başlayalım; Oculus Go gibi hepsi bir arada VR çözümü sunan Mirage Solo, kolayca kuruluyor. Cihaz dışında bir kamera ya da takip cihazına ihtiyacınız yok. Bir metrekarelik alanda hareket imkânı veren cihaz, Google WorldSense ekosistemi ile 60 farklı deneyim sunabiliyor. Go’dan daha gelişmiş özelliklere sahip cihazın takip işlevi de daha başarılı. Ancak her ne kadar güçlü bir PC gerektirmese de, Go’nun neredeyse iki katı fiyata sahip.