Kusurlu güzellik

Anthem

Anthem

Özgeçmişinde Baldur’s Gate, Dragon Age, Mass Effect ve SW: Knights of the Old Republic gibi başarılı rol yapma oyunları bulunan BioWare, Anthem’i ilk olarak E3 2017’de sergilemiş ve büyük bir heyecan yaratmıştı. En nihayetinde Electronic Arts tarafından yayınlanan oyun, nadiren BioWare dehasını sergilese de, rakibi Destiny’ye gereğinden fazla odaklanmışa benziyor. Yine de insanlığın bu gezegendeki tek sığınağı olan Tarsis Kalesi, Anthem evrenine dair zengin detaylar saklıyor. Bunları keşfetmek için ise sıkıcı ve diyalog seçenekleri pek bir anlam ifade etmeyen NPC etkileşimlerine sabretmek gerekiyor.

Anthem büyüleyici bir tek kişilik ya da çok eğlenceli bir çoklu oyunculu yapım olabilirdi. Ancak her ikisini de tek bir oyunda birleştirmeye çalışmak, stüdyonun -isteyerek ya da istemeyerek- en güçlü kasını kullanamamasına sebep olmuş: Senaryo. Bunun yerine, heyecanlı mücadele ve uçuş üzerine kurulu keşif mekaniklerine odaklanılmış.

Anthem

Oyun dört kişiye kadar takımlar oluşturulmasını ve MMO’lardaki zindanların Anthem’deki muadili olan kalelerdeki görevlerin bu şekilde tamamlanmasını teşvik ediyor. Tek başına bu görevlerin tamamlanması bir hayli zorken, takım olarak oynamak daha fazla tecrübe puanıyla ödüllendiriliyor. Görevlerden arda kalan zamanda ise oyuncular Tarsis Kalesi’nin dışındaki açık dünyaya seyahat ederek kaynaklar toplayabiliyor, yan görevlere rastlayabiliyor ve diğer oyuncularla tanışabiliyor.

UÇMAK GİBİSİ YOK

Anthem’in yaşattığı en büyük hayal kırıklığı senaryonun zahmetli ve tekrara düşen görevlerden oluşmasıyken, en büyük övgüyü ise oyunun hem keşif hem de savaş dinamiklerinin merkezinde bulunan uçuş bulunuyor. Anthem’de uçmak güçlü ve hızlı hissettirirken, Javelins adı verilen zırhların ısınma eşiklerinin olması, oyuncuları aşağı inmeye ya da bir şelalenin içinden geçmeye zorluyor.

Oyunun bir diğer güçlü yanı ise savaş mekanikleri. Javelin zırhları, karakterlerin dört farklı sınıfta geliştirilmelerine olanak tanıyor. Bunlar Colossus (güçlü ve dayanıklı), Interceptor (hızlı ve çevik), Commando (hızlı ve dayanıklı) ve Storm (dayanıksız ancak daha yetenekli). Her bir sınıf üç özel ve bir özel saldırı yeteneğine sahip. Yeteneklerin hızlı şarj olması büyük bir artı. Sınıfların yanı sıra, oyuncuların karakterlerini silahlar, bombalar, Javelin bileşenleri, mühimmatlar ile kendi tarzları doğrultusunda özelleştirmeleri mümkün kılınmış.

Anthem

SANA BİR BAKAYIM…

Frostibe motoruyla geliştirilen oyun görsel açıdan gerçek bir şölen. E3 2017’de gösterilen ilk videolarla karşılaştırıldığında istikrar uğruna görsel kısıtlamalara gidildiği fark ediliyor ancak buna rağmen Anthem müthiş görünmeye devam ediyor. İnsanların yüz ifadelerini seyretmek, en az açık dünyayı keşfetmek kadar keyifli. Ancak istikrarın kısıtlı da olsa meydana gelen ses kesilmeleri, bir türlü tetiklenmeyen görevler, ortadan kaybolan düşmanlar, bağlantı sorunlarıyla sekteye uğradığını söylemek gerek.

YENİ İÇERİKLER YOLDA

Anthem’in bekleme ekranlarının çok uzun sürmesi ve çok sık bekleme ekranına sahip olması BioWare’in üzerinde çalışması gereken konulardan. Şu an için PvP modunun olmaması, görevlerin tekrara düşmesi ve azami seviyeye ulaşıldıktan sonra oyuncuya herhangi bir içerik sunulamaması ise oyunun yeni içerik ihtiyacını gözler önüne seriyor. Stüdyo hâlihazırda oyun için yeni içerikler geliştiriyor. Bunlar ücretsiz ve düzenli sunulursa, Anthem gerçek potansiyeline ulaşabilir.