Nöropazarlama nedir?
Beyin aynı parmak izi gibi eşsizdir, nöropazarlama da beyin biliminin pazarlama amaçlı kullanılmasıdır. Böylece bizim duymak istediğimiz, düşündüğümüz şeylerin söylenmesinin sonu gelmiş ve gerçek araştırma başlamıştır.
Nöropazarlama serüveniniz nasıl başladı?
Londra’da 2006 yılında MBA yaparken başladı, daha sonra Türkiye’ye döndüm ve akademiye başladım. 2009’da konu üzerinde çalışmaya başladım; 2010 yılında ise nerdeseyse parmakla gösterilen belli başlı firmaların hepsine araştırma yaptım. Geçmişe dayalı harika bir dostluğum olan Özen Gedik Elgin ile güçlerimizi birleştirdik ve Neurobyte’ı kurduk. Özen, gazetecilik döneminin ardından mesleki kariyerine iletişim danışmanı olarak devam etti. Kendi kurduğu The Campaign Idea şirketinde marka ve iletişim danışmanlığına devam ederken, tek olma hedefi ile Neurobyte’ı kurduk ve yolumuza devam ediyoruz.
Neurobyte’ın verdiği hizmetler nelerdir?
Verdiğimiz hizmetleri üç ana başlıkta toplayabiliriz. Nöro Danışmanlık hizmetimizde bilimi, pazarlama zekamızla birleştirerek müşterilerimizin hedeflerine en kısa ve en doğru şekilde ulaşmalarını sağlıyoruz. Nöro Eğitim hizmetimizde çok yönlü ve geniş bir eğitim yelpazemiz var. Kısa ve uzun dönem eğitimlerimiz olduğu gibi günlük workshoplarda düzenliyoruz. Nöro Araştırma hizmetimizde, web sitesi, dijital algı, görüntü, reklam, shopper marketing, marka, VR göz izleme, oyun, logo ve ambalaj, kapalı alan, algı analizleri yapıyoruz.
Bu alanda çocuklarla da çalışılabiliyor mu?
Elbette, toplam 44 çocuğun katıldığı bir çalışmamda 5 farklı çikolata reklamının etkinliğini geleneksel ve yeni bir modeli geliştirip uygulayarak (göz izleme ve EEG’yi aynı anda kullanarak) test ettim. Çıkan sonuç son derece etkileyiciydi. Çocukların hissettikleri, söyledikleri ve seçtikleri ürünler bambaşkaydı. Örneğin beyin Eti Canga reklamını beğenirken dili Laviva diyebiliyor ama yemek için Dido’yu seçebiliyordu.
Nöropazarlama verilerini kullanmak ne sağlar?
Pazarlama, tüketiciyi anlama ve çözümleme sanatıdır. Bu nedenle beynin ve gözün nasıl karar verdiğini, süreçlerini ve nasıl çalıştığını, beyni ve gözü etkileyenlerin neler olduğunu bilmek, satış ve pazarlamaya, kısacası insana daha çok yaklaşmaya ve onu çözümlemeye olanak sağlar.
Geleneksel yöntemlerden farkı nedir?
Geleneksel araştırma yöntemlerinde en kararlı deneğin bile kendisin doğru ifade etmesi ihtimali oldukça düşüktür. Bununla birlikte, bir araştırmanın müşteri tercihleri ve kararlarının altında yatan duygusal sebepleri bulması oldukça güçtür. Yani pazarlama etkilerinin yarattığı önyargı göz önüne alındığında duyduklarını hissettiklerini objektif olarak tasvir etmesi beklenemez. Nörobilim enstrümanları ise, tam tersine, her türlü duygu, iç gözlem ya da egodan arınmıştır. Nöropazarlamanın gücü, anketler gibi geleneksel pazarlama tekniklerinin keşfedemediği bilinçaltını da açığa çıkarabilmesindedir.
Nöropazarlama araştırması nasıl yapılıyor?
Bize gelen brief doğrultusunda, önce deney tasarısını oluşturuyoruz ve bu tasarı özelinde tek tek ilerliyoruz. Örneğin, Teknosa bizden Turuncu İndirim broşürleri ile ilgili bir araştırma talep etmişti. Reklam ajansı, indirime girecek ürünlerin yer aldığı 6 tane tasarım hazırladı. Tasarımlara tek tek göz izleme yöntemi kullanılarak bir test grubuna incelettik ve sonrasında her bir broşür için yazı karakterlerinden tutun, görsellere kadar detaylı raporlar hazırladık ve bunun doğrultusunda, en iyi broşür belirlendi. Sonuç inanılmazdı, aynı ürünler yeniden şekillendirilmiş tasarımlarla daha fazla satmıştı. Hepsiburada.com‘a yapılan çalışmada ise kullanıcının hedeflerine ulaşmakta ne kadar başarılı ve verimli olduğu ve kullanım esnasında ve sonrasında ne kadar memnun kaldığı tespit ettik. Böylece kullanıcı arayüzlerinin tasarım süreci esnasında kullanılabilecek kullanım kolaylığını arttırıcı yöntemler geliştirildi.