Otomobil dünyasındaki güvenlik teknolojilerini alt alta yazmaya kalksak, herhalde bu sayfaları doldururuz. Onun yerine çeşitli araştırma ve raporlara bakarak, en etkili güvenlik teknolojilerini ve sürücülerin neyi sevip neyi sevmediğini bir araya getirdik.
Dikkatsiz kullananları ikaz etmek için söylenen “Başkası da hata yapabilir”, ne kadar doğru. Aracınla başına kaza gelmemesi için aslında o an çevrendeki araçları kullanan ya da oradan geçen yayalar da dahil, birçok kişinin dikkatli olması gerekiyor. Ancak teori, pratiğe sirayet etmeyince imdada güvenlik teknolojileri koşuyor.
Trafiğe 2014-2017 yıllarında çıkmış 75 bin aracı kapsayan bir Consumer Reports araştırması, sürücülerin hangi teknolojileri daha çok sevdiğini ortaya çıkardı. Bu araçlardaki teknolojiler arasında otomatik el freni, aracın önünde çarpışma, kör nokta ve şeritten ayrılmaya karşı uyarılar yer alıyordu.
İçindekiler (Hızlı ulaşım)
Arka çarpma uyarısı
Adından da anlaşılabileceği gibi araç geri giderken, aracın arkasında, belirli bir mesafeden yakında bir cisim ya da kişi varsa sistem uyarı veriyor. Bazı otomobiller otomatik olarak fren yaparak çarpmayı önlüyor. Sigorta verilerine göre, bu özellik kazaları yüzde 22 oranında azaltıyor.
Otomobilin arkasına yerleştirilen bir kamera ve yazılım ile kullanılan bu teknoloji, artık birçok üreticinin kamerayı standart konumlandırmasıyla daha da yaygınlaşacak.
Tüketicilerin yüzde 80’i bu teknolojiden memnun, yüzde 54’ü ise bu sayede kaza yapmaktan kurtulduklarını söylüyorlar. Görsel ve sesli uyarılar yapan sistemi kullanan markalardan en çok Subaru ve Hyundai (%85 ile) beğeni toplarken, bunu yüzde 66 ile Audi, yüzde 61 ile BMW, yüzde 59 ile Mercedes-Benz izliyor.
İnsanların bu teknolojiden beklentisi, menzilin artırılarak gerçekten çarpma mesafesinden biraz daha uzaktaki cisimlerin ve kişilerin de uyarılara dahil edilmesi yönünde.
Ön çarpma uyarısı
Görsel ve sesli uyarının yanı sıra, direksiyondan titreşimle de uyarı yapabilen bu teknoloji, sigorta verilerine göre öndeki araca çarpmayla sonuçlanan kazaları yüzde 27 oranında azaltıyor. Teknolojinin faydalarına rağmen birçok sürücü yanlış pozitif oranının yüksekliği, yani aslında sorun olmamasına karşın sistemin bir şekilde uyarı vermesinden şikayetçi.
Yeni otomobillerde ön çarpma uyarısı yaygınlaşıyor, ancak henüz standart olma noktasından uzak. Sürücülerin yüzde 64’ü bu teknolojiden son derece memnun. Teknoloji, yüzde 42’sinin ise kaza yapmasını önlemiş. Markalarda Subaru yüzde 75 ile en üst sırayı alırken, Honda ve Mazda yüzde 54 ile ikinci sıraya yerleşiyor.
Şerit uyarısı
Sürücülere görsel, sesli ve hem direksiyon hem de koltuktan titreşimli uyarı verebilen bu uyarı sistemi, otomobil şerit işaretlerinin üzerine geldiğinde devreye girer.
Dönüş sinyali kullanıldığında çalışmayan sistem, sigorta verilerine göre tek taşıtın yana ve öne doğru olabilecek kazalarını yüzde 11 oranında azaltıyor.
Hyundai yüzde 79 ile en yüksek tüketici memnuniyeti oranına ulaşırken onu yüzde 75 ile Cadillac, yüzde 63 ile Nissan, yüzde 58 ile Honda ve yüzde 57 ile Porsche izliyor. Ayrıca Nissan ve Honda sahipleri çok fazla yanlış pozitifle karşılaştıklarını ekliyor.
Sürücülerin yüzde 68’i bu teknolojiden gayet memnun, bu teknoloji sayesinde kaza geçirmekten kurtulanların oranı ise yüzde 35.
Kör nokta uyarısı
Yandan yaklaşan ve dikiz aynasından görülmeyen, kör noktadaki cisimlere karşı görsel, sesli ya da titreşimle uyarı veren sistem, şerit değiştirme ya da aracı yana doğru ilerletmenin tehlikeli olacağını bildirir. Buradaki bir uyarı da, yanda bir araç varsa ve dönüş sinyali verirsen de yapılır. Sigorta verilerine göre kazaları yüzde 14 azaltan sisteme, her ne kadar aslında üreticilerin kusuru sebebiyle ihtiyaç duyulsa da, bu özellik birçok markada ekstra olarak satılıyor.
Chrysler’in yüzde 82 ile yüksek puan aldığı raporda Volkswagen yüzde 64 tatmin oranına ulaşırken, BMW yüzde 62 aldı. Tesla ise yüzde 36 ile rekor düzeyde düşük puan elde edebildi. Sürücülerin bu teknolojiden yana memnuniyet oranları yüzde 76 olurken, yüzde 62’si için bu teknoloji kaza önlemiş.
Otomatik acil fren
AEB olarak da kısaltılan bu teknoloji, potansiyel çarpışmaları tespit eder ve sürücünün zamanında tepki veremediği durumlarda araca otomatik olarak fren yaptırarak ya kazanın etkilerini azaltır ya da kazayı önler. Sigorta verileri otomatik acil fren ve ön çarpışma uyarısı özellikli taşıtların kaza oranlarının yüzde 50 azaldığını gösteriyor.Ancak şunu akıldan çıkartmamakta fayda var; bu sistemler düşük hızda çalışıyor. Bu iki teknoloji üreticilerce ek paket olarak satılıyorlar. Ayrıca, her biri farklı bir isimle satılan bu sistemlerin ne olduğunu önceden araştırman da seni nasıl koruyacağını bilmek açısından iyi olur.
Sürücülerin memnuniyetine baktığımızda Subaru yüzde 69 ile en yüksek puanı alırken, Chevrolet ve BMW yüzde 54, Mazda ise yüzde 47 alıyor. Teknolojinin genelinden yana memnuniyet ise yüzde 62. Katılımcıların yüzde 39’unun kaza yapmasını bu teknoloji önlemiş.