Oyun yayıncılığından önce…

Streamer olmak için bilmen gereken her şey

Oyun yayıncısı olmak için bilmen gereken her şey

Oyun yayıncılığına odaklanan Twitch, son derece popüler. Yayımladıkları verilere bakılırsa, oyun oynayanları seyredenlerin sayısı da azımsanacak gibi değil. Her gün ortalama 15 milyon kişi, başkalarının oyun oynamasını seyretmek için interneti kullanıyor. Üstelik oyun oynayanları izlemek öyle bir hobi ki, neredeyse ortalama oyun oynama süresini geçecek. 106 dakika izlenme ortalaması hiç fena değil.

Oyunlar dışında ne gerekiyor?

Oyun yayıncılığı para kazanmak için hiç fena bir alan değil. Oyun oynadığınız esnada geniş bir seyirci kitlesine ulaşacağını tahmin ediyorsan, doğru ekipmanlara sahip olman önemli. Ünlü olmaya giden bu yolda ilk ihtiyacın, kesintisiz ve hızlı bir internet bağlantısı. Böylece hem oyun oynarken hem de yayın esnasında sıkıntı yaşamazsın.

Oyun izleyicileri en yeni oyunları izlemek istiyor. Bu yüzden de güçlü bir bilgisayara sahip olman şart. Aynı anda yayın da yapacağın için, özellikle işlemcinin çok güçlü olması gerekiyor. Bu noktada Intel i9 7980XE Extreme Edition, 18 çekirdek, Hyper Threading ile 36 izlek ve 2 bin dolarlık fiyatıyla en tepe noktayı oluşturuyor.
Diğer yandan son dönemde uzun yıllardır beklenen yükselişini yaşayan AMD’nin Ryzen 5 1600X modeli de 6 çekirdek ve 12 izlek ile birçok oyunda akıcı bir performans gösterecektir. Üstelik 200 dolarlık fiyatı da bu noktada mantıklı.

Daha orta yol bir çözüm için de Intel i7-8700K ile 350 dolar bütçeye çıkabilir ve hız aşırtma için de kendine biraz pay bırakabilirsin.

corsair kasa

Fan gürültüsü yayını engellemesin

İşlemciden sonra performans için ikinci durağımız soğutucu. Burada Corsair H115i gibi iddialı bir RGB LED görselliği sunan, güçlü ama sessiz bir seçeneği önereceğiz. Böylece oyunun en sıkı anları fan sesiyle bölünmez.

I7-8700K, Intel 300 serisi anakartlarla çalıştığı için uygun bir aday baktığımda, ASUS ROG STRIX H370-F’yi görüyorum. Isı ve elektrostatik akım korumalı cihaz iki adet M2.SSD yuvası ve işlemci, bellek, ekran kartı ve açılış problemlerine karşı geribildirim yapan 4 adet LED’iyle öne çıkıyor.

Bellek için 16 GB’lık Corsair White Vengeance DDR4 2.666 MHz kullanarak oyun ve canlı yayın gereksinimini karşılayabilirsin. Daha yüksek hız için 32 GB’lık Vengeance RGB DDR4 3200 MHz modeli de iyi bir seçenek. LED aydınlatmasıyla kasanı daha havalı gösterecek olan bu paket, ısı bloklarıyla da ek bir pasif soğutma sağlıyor.

Hem oyun hem yayın için SSD hızı

Depolama ise birçok kişi düşünmese dahi anlık performansta etkilidir. Piyasadaki en hızlı cihazlardan birisi olan Samsung NVMe SSD 960 Pro, yüklenme sürelerini kısaltacaktır. Seagate Barracuda Pro ise depolama alanı ihtiyacını 8 TB ile giderecektir.

Hız ve performanstan bahsettik, ancak bunların sürekliliğini sağlayacak sistemin kararlı bir şekilde çalışmasını ve uzun ömürlü olmasını sağlayacak olan bileşen, güç kaynağıdır. EVGA G3 850 Watt, düşündüğümüz konfigürasyonu derleyip toparlayacak bir cihaz. 80 PLUS Glod sertifikalı bu güç kaynağı yarı pasif mod ile fan sesini de düşük tutarak yayının etkilenmemesini sağlar.

logitech brio

İşin oyun olacaksa, ekran kartında mütevazı olmaya gerek yok. Bir GeForce GTX 1080 Ti ya da üst modeller hem oyunlarda hem video aşamasında işini görür.

Sadece içi değil dışı da önemli

PC’nizin içi harika ama mâlum artık dış görünüş de önemli. Bunun için Corsair Crystal 570X kasanın temperli camıyla cihazın iç kısmını gösterirken LED’lerle renkli bir görünüme kavuşabilirsin. Elbette burada daha önemli olan kasanın iyi bir hava akışı sunabilmesi, zira bileşenler bu şekilde soğuyacaklar.

Yayın için en önemli şeylerden birisi de kamera. Logitech Brio 4K ile çoğu zaman ek bir aydınlatmaya ihtiyaç olmadan yüksek çözünürlüklü ve kaliteli bir görüntü yakalaman mümkün. Geniş açı desteği ve düşük ışık performansı son derece iyi.

Mikrofon konusunda seçeneğiniz diğer parçalara göre bol, ancak hem hassasiyet hem de ses kalitesi açısından Rode NT1-A öne çıkıyor.

Son olarak tavsiyem, iki monitör kullanman olacak. Bunlardan birisini oyunu, diğerini ise yayını izlemek ve yönetmek için kullanabilirsin. Burada 1 ms tepki süresi ve 24 inç boyutuyla BenQ XL2430’u önerebilirim. Diğer seçenek ise tamamen sana kalmış, zira işin yayın takibi kısmı ve diğer işler için her model uygun olabilir.

CEP DELMEYEN SİSTEM
Audio Technica AT2020, giriş seviyesi için yüksek kalitede. Şarkı söylemek için biraz zayıf ama oyun oynarken konuşmak için gayet yeterli.

Crucial’ın 250 GB kapasiteli MX500 modeli SSD’si, fiyatına göre derece iyi bir performans elde ediyor. Dilerseniz 500 GB ve 1 TB kapasiteli seçenekleri de var.

NVIDIA GTX 1060 çipsetli 6 GB bellekli ekran kartları da 1080p ve 1440p çözünürlükte oyun oynamak isteyenler için yeterli olacaktır.