Birileri bizi dinliyor

Akıllı hoparlörler - karşılaştırma

Dünyayı robotlar değil, akıllı hoparlörler ele geçirmeye hazırlanıyor. Apple, Amazon ve Google’ın hazırladığı küçük asistanlar, dil işleme, makine öğrenimi ve bağlanabilirliğin nimetleriyle yeni bir dünyanın kapılarını aralıyor. Yakın gelecekte alışveriş için de yaygın şekilde kullanılması beklenen cihazları, teknolojilerini inceledik ve sürekli ortam dinlemesi yapmalarıyla tekno-paranoyamızı güçlendirdik.

Akıllı hoparlör salgını, birilerinin “Hey Siri” diye seslenmesiyle başladı. iPhone bu çağrıya hızla yanıt verdi ve başladı dinlemeye. Apple, sesli asistanları cebimize sokarken, rakiplerinin de bu işe atılacağından emin olmalı. Ancak Amazon’un Alexa adlı akıllı hoparlörleriyle olayı bir oturma odası cihazına dönüştürmesiyle işin rengi bir kez daha değişti.

Şimdiden gelecekte yaşayabilirsin. Kullandığın akıllı hoparlöre bağlayabileceğin yüzlerce cihaz var. TV, klima, kombi, kahve makinesi, buzdolabı, akıllı ampuller ve güvenlik kameralarını artık herkes biliyor ama ya kapı kilidi, perde motoru ve hatta bahçe fıskiyesi? Üstelik bu cihazları gruplayabilir, istediğin sırayla çalışmasını sağlayabilir, hatta belirli senaryolarla otomatik işlemler atayabilirsin.

Saydığımız üç marka, kendi sesli asistanlarıya (Apple için Siri, Amazon için Alexa ve Google için Google Asistan) bu işi gerçekleştiriyorlar. Gerisi için de bir hoparlör ve kablosuz bağlantı yeterli oluyor.

Mikrofon dizileri ile bir akıllı telefondan daha iyi şekilde ses algılayan akıllı hoparlörler, uzak bir köşeden normal konuşma tonunu dahi algılayabiliyorlar.

Peki neler yapabiliyorlar? Örneğin Spotify’ını bağlayıp dilediğinde bir sesli komutla müzik çalabilirsin, sana haberleri ya da kitapları okuyabilir, ev aletlerini yönetebilir, dilersen de tıpkı telefonda olduğu gibi bir şeyler aratabilirsin. Bu ve bundan fazlası için bir telefona da ihtiyaç yok.

Sony ve Sonos gibi ses konusunda uzmanlaşan şirketlerin de platformlara özel ürünler hazırladığını görüyoruz. Bunların arasına Lenovo, Samsung ve Harman Kardon da katılmaya hazırlanıyor.

gelecek - mars

GELECEK: YABANCI DİL DERDİNİ BİTİRECEK

CES 2018’de tanıtılan MARS adlı kablosuz kulaklıklar gerçek zamanlı çevirinin geleceği olabilir. Clova adlı bir yapay zeka sistemine sahip olan Bluetooth bağlantılı cihazlar, Alexa ve Siri’ye benzer şekilde konuşmanızı dinliyor ve daha sonra Bluetooth ile konuşmayı telefona aktarıyor. Burada kendi uygulaması üzerinden çeviriyi yapan sistem, bunu kulaklıklara gönderiyor. Tüm bunlar bir saniyeden kısa sürede tamamlanıyor. Daha da iyisi, her kulaklık bir kişi tarafından kullanılabiliyor. Ayrıca kalabalık alanlar için gürültü engelleme özellikli cihazlar, İngilizce, Japonca ve Fransızca ile hizmete başladı. Hedef ise 40 dili desteklemek.

gelecek - the pilot

GOOGLE DA İŞİN İÇİNDE
Waverly Labs’in The Pilot modeli de MARS’a benzer şekilde çalışıyor. Ancak tercüme sıralı, yani önce dinlemeyi bitiriyor, sonra sana çevirisini okuyor.

gelecek - google pixel buds

Google ise Translate teknolojisini Google Pixel Buds adlı Bluetooth hoparlörüne ekledi. Ancak bu sistemde kulaklıklar tek bir kişi tarafından takılıyor ve The Pilot’ta olduğu gibi, sırayla tercüme yapılıyor.

Amazon Echo

Akıllı ev desteği ve on binlerce yetenek ile öncü

Sesli asistanları bu işe özel bir cihaza koymayı ilk kez Amazon akıl etti. 2014’te çıkarttığı Echo, geçen yıl sonunda Echo Dot’un fiyatını 39 dolara indirene kadar büyük bir popülarite yakalayamadı. Bu indirim ise Echo satışlarının toplamının 50 milyonu geçmesini sağladı.

Standart sesli asistan özelliklerine ek olarak, Alexa Skills adı verilen ve mobil uygulamaya benzer yeteneklerin toplandığı mağazaya da erişim sağlıyor. Burada 10 binden fazla seçenek bulunuyor. Echo’nun belirli komutlar konusunda özellikle spesifik istekleri var, genelde her şeyin bir varyasyonu var ama bunlar dışında bir şey söylediğinizde anlamıyor. Bu konuda Google daha iyi ama Amazon da çeşitlilik açısından önde.

amazon echo

Özel olarak anlaştığı Philips, D-Link, Logitech gibi şirketlerin akıllı ev ürünlerinin yanı sıra, Echo Plus’taki ZigBee Hub da desteklenen ürün sayısını artırıyor.

Ülkemizde düşününce öncelikle İngilizce anlaşmanız gerekiyor, zira hiçbir cihazda Türkçe desteği yok. Spotify kullanmak gayet kolay. Ancak iPhone kullanıcıları cihazın mobil uygulamasını kurmak için App Store’a ABD, Kanada gibi bir ülkeden giriş yapmak durumunda kalıyor. Ancak bir kez kurduktan sonra tüm işlevler kullanılabiliyor.

Cihazın hoparlör işlevine gelirsek, büyük model Google’ınkini geride bırakırken, Echo Dot biraz cılız kalıyor ama yine de konuşma sesini bastırabilecek bir seviyeye ulaşabiliyor. Dilersen 3,5 mm jak ya da Bluetooth’la da başka hoparlörlere bağlayabilirsin.

Apple HomePod

İyi bir hoparlör olduğu kesin ama yeterince akıllı mı?

Akıllı hoparlör pazarına diğer üreticilere göre yeni giriş yapan Apple, ne tam işlevli ne de fiyat/performans açısından önemli bir ürün oluşturabilmiş. Ancak satış için tam akıllı asistan özelliklerine en azından şimdilik gerek olmadığını düşünen şirket, diğer ürünlerinden biraz farklı bir yaklaşım izliyor.

apple homepod

HomePod, öncelikle kaliteli bir hoparlör, daha sonra ise bir sesli asistan. Tüm rakiplerinin ses çıkış yeteneklerini sorgulatacak teknik altyapıya sahip cihaz, her biri kendi amplifikatörüne sahip 7 uydu sürücülü bir hoparlör. Bu sürücüler sesi farklı yönlere iletebiliyorlar. Ortamı fark eden yazılım, buna göre ses çıkışını otomatik ayarlıyor. Yani bir duvara yakınsa, bunu yansımadan anlayarak hoparlörlerin yönlerini ayarlayabiliyor. Ayrıca ses seviyesini de şarkıya göre değiştiriyor.

Rakiplerine göre daha başarılı bir bas tonuna sahip, ancak tizler ya da orta tonlar konusunda da performansı gayet iyi. Ancak Apple Music dışında bir kaynaktan müzik çalacaksan, AirPlay kullanman gerekiyor.

Ses girişi olmaması, harici bir cihazı ona bağlayamayacağın anlamına geliyor. Aklınıza ne geldiğini biliyorum ama Bluetooth da bir seçenek değil.

En fenası da iPhone ya da iPad’in yoksa cihazı kuramaman. Yani bir MacBook ya da iMac bile kurtarmıyor. iOS’lu bir cihaz olmak zorunda.

Akıllı asistan yönünü en sona bıraktım, çünkü Siri ile iOS cihazdakiler dışında ek bir özellik yok. Philips Hue, Elgato Eve Motion ve August Smart Lock gibi cihazları sesle kontrol edebilirsin ama desteklenenler listesi Amazon ve Google’a göre çok zayıf.

Google Home

Tüm ailenin kullanabileceği (ve işlerin karışmayacağı) bir sesli asistan

Home Mini ve Home cihazlarıyla kendi ekosistemini oluşturmaya doğru ilerleyen Google, Android akıllı telefon ve tabletlerdeki sesli asistanını bu cihazlara taşıdı.

Google’ın yarattığı en temel fark, ses sahiplerini de tanıyabilmesi. Her birinin kendi Google hesabına bağlanarak işlem yapan asistan, Home’u aileler için daha iyi bir seçenek yapıyor. Her biri kendi müziklerine, takvimine ve listelerine ulaşabiliyor.

google home

Bir diğeri ise Google’ın arama motoru deneyimi sayesinde sorularınızı anlama ve yanıtlama biçimi ciddi şekilde etkileniyor. Diğerlerinde olduğu gibi henüz Türkçe anlamıyor ama 2019 içinde bu desteğin gelmesi bekleniyor.

Müzik açısından Spotify, Google Play Music, Tune In, iHeartRadio ve YouTube ile en zengin seçeneği sunuyor. Ancak ses kalitesi Google Home’da geride kalıyor, Home Mini ise Amazon Echo’dan daha güçlü ses çıkışı sağlıyor ama her iki Home’da da seste bir farklılık sezilebiliyor. Müzik önemli bir kriterse, Google Home’u kendi kulaklarınla test etmeden alma. Cihazların ses çıkışı da olmaması sinir bozucu.

Philips, Belkin, TP-Link, Roomba cihazları başta olmak üzere çok sayıda cihaz destekleniyor. Ayrıca Android TV ve Google Chrome cast cihazlarla da bağlantı kurabiliyor.

Alexa’nın Skills adlı yetenekleri gibi Google’da da Actions yani hareketler özelliği mevcut. Bunula cihazlara çeşitli özellikler eklemek mümkün.