Oyunları dize getiren canavarlar

En iyi oyun dizüstü bilgisayarları

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - en iyi oyun dizüstüleri

Günümüzde gittiğin her yerde krallar gibi oyun oynamanı sağlayacak onlarca dizüstü seçeneği var. Ancak bunlardan yalnızca bazıları performans, estetik ve ergonomi üçlüsünü aynı anda tutturmayı başarıyor. Türkiye’deki bir oyuncunun önündeki dizüstü oyun canavarları alternatiflerini keşfetmek için kolları sıvadık ve sektörün en iddialı üreticilerinin en iyi modellerini test merkezimizde (nam-ı diğer er meydanı) mercek altına aldık.

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - acer triton 700 inceleme

Bir konsept kadar uçarı

Acer Predator Triton 700

acer.com.tr

TEKNİK: Intel Core i7-7700HQ işlemci, NVIDIA GeForce GTX1080 ekran kartı, 15,6 inç, 1080p ekran, 32 GB bellek, 1 TB SSD depolama

Bu canavar bakmaya doyamayacağın kadar güzel. Hatta öyle ki, bunlardan bir tanesini satın almak mümkün olmasa, Predator Triton 700’ün cüretkâr bir konseptten ibaret olduğuna bahse girebilirdik.

Nvidia Max Q sayesinde onca gücü 18,99 mm’ye sığdırıyor ve yalnızca 2,4 kg. Ona canavar dememizin ardında ise Intel Core i7-770HQ işlemci, 32 GB bellek ve GeForce GTX 1080 grafik kartı üçlemesi yatıyor.

BANA BİR MASAL ANLAT…
İçerisinde sürprizler ve yepyeni yaklaşımlar olsun. Sıra dışı şekilde klavyenin üst bölümünde konumlandırılan touchpad, akıllı telefon ekranlarından hatırlayacağın dayanıklı cam Gorilla Glass’tan üretilmiş. Saydam touchpad’in altından soğutucunun görülebilmesi gayet şık bir detay. Kullanması çok keyifli klavyesinde ise her bir tuşa ayrı bir mekanik aksam düşüyor ve hepsi ayrı ayrı renklendirilebiliyor.

Touchpad her ne kadar harika görünse de, dizüstünü faresiz kullanmayı zorlaştırıyor, fakat bir oyuncu olarak bu ergonomi endişemizi paylaşmamanı bir hayli normal karşılıyoruz. 15,6 inçlik ekran, 120 Hz tazeleme oranıyla 1080p (Full HD) çözünürlüğe sahip.

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - acer triton 700 inceleme

Touchpad biraz sinirlerini bozabilir, tabii fareyi elden bırakırsan…

HİÇBİR AŞK KUSURSUZ DEĞİLDİR
Acer Predator Triton 700, bir oyun dizüstü bilgisayarı yerine konsept bir otomobil olsaydı, onu gördüğün an ağzın açık kalırdı ve rüyalarına girerdi. Ancak bu, her çılgın projede olduğu gibi Triton 700’ü de son görüşün olurdu.

Acer, gerçekten Triton 700 gibi göz alıcı ve yenilikçi bir bilgisayarı üretme cesaretini göstermiş. Performansı ve mekanik klavyesi harika, ekranı ise yalnızca 1080p çözünürlükte olmasına karşın gayet başarılı.

Oyuncuların pek touchpad’e ihtiyaç duymadıkları varsayımıyla tasarlanan Triton 700, varsayım her ne kadar doğru olsa da, onunla oyun oynamak dışında başka bir şey yapmayı bir hayli zor hale getiriyor.

Bol sıfırlı fiyatı, yüksek performans verirken ısınması ve yanına fare almayı unuttuğunda yaşayacakların seni çok da endişelendirmiyorsa, hayatının aşkını bulmuş olabilirsin!

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - dell alienware 13 inceleme

Yanar döner ihtiyar

Dell Alienware 13 (R2)

dell.com.tr

TEKNİK: Intel Core i7-6500U işlemci, Nvidia GeForce GTX 960M ekran kartı, 13 inç, 1080p ekran, 16 GB bellek, 256 GB SSD depolama

Dell’deki dostlarımızdan test merkezimize iddialı bir uzaylı icadı göndermelerini istediğimizde, içten içe AlienWare M15 gibi listedeki diğer canavarlarla kafa kafaya mücadele edebilecek bir cihaz bekliyorduk. Onlar ise 2015 üretimi olan ve artık resmî kanallar aracılığıyla satın alamayacağın GTX 960’lı yaşlı canavarın mücadele için yeterince iyi olduğunu düşünmüş olacaklar ki, şampiyonları olarak AlienWare 13’ü (R2) gönderdiler. Peki, bu ışıklı çocuk gerçekten de günümüzün daha yeni modellerine dişli bir rakip olabilir mi?

13 inç boyutuyla listedeki en küçük ekranlı model olan R2, Nvidia GTX 960 grafik kartı ve Intel Core i7 işlemciye sahip. Bu özellikleri ve alternatif kanallardaki 5.000 TL civarı fiyatıyla, AlienWare 13’ün aşırı taşınabilir ve ulaşılabilir bir alternatif olduğunu belirtmek gerek. Ancak hem donanımı hem de bazı kronik problemleri, onun diğerlerine dişli bir rakip olmasını imkânsız kılıyor.

Modeli ne olursa olsun, AlienWare Command Center üzerinden bu bilgisayarların ışıklandırmalarını özelleştirmek müthiş bir his. Her ne kadar performans açısından listenin geri kalanına kıyasla çağ dışı kalsa da, parlamayan ve capcanlı renkler sunan ekranı, güçlü hoparlörleri onu başarılı bir multimedya cihazı yapıyor.

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - dell alienware 13 inceleme

Sıradan bir dizüstüden kalın ama oyun dizüstü standartlarına göre gayet iyi.

SORUN BENDE DEĞİL, SENDE…
Yıl 2015 olsaydı, AlienWare 13 R2’yi GeForce 970M ekran kartı olmadığı için eleştirebilirdik. Ancak test ettiğimiz dizüstünün günümüze uzanan daha büyük sorunları var. Bunların başında, elimize ulaşan ürünün ekranında sürekli titremelerin olması. Birkaç gün boyunca mümkün olan her güncellemeyi uygulamamıza karşın bu, aynı modelin birçok kullanıcısının da karşılaştığı sorunu gideremedik. Bunun dışında, AlienWare 13 R2 oyun oynandığı esnasında çok fazla ısınıyor ve fanları çok gürültülü çalışıyor. Pil ömrünün de bu testte deneyimlediğimiz diğer oyun canavarları yanında kabul edilebilir seviyede olmadığını belirtmekte fayda var. İnce, hafif ve müthiş tasarımı, bozulmadığı zamanlarda gösterdiği kristal netliğindeki görüntüler ve müthiş ses kalitesi, bu ürünü zamansız bir efsane yapıyor olabilir. Ancak biz bu efsaneyi kullanmaktansa, onu anmayı ve hatıralarda yaşatmayı yeğleriz.

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - lenovo legion y530 inceleme

Mütevazı lejyoner

Lenovo Legion Y530

lenovo.com.tr

TEKNİK: Intel Core i7-8750H işlemci, Nvidia GeForce GTX 1050Ti ekran kartı, 15 inç, 1080p ekran, 16 GB bellek, 2 TB HDD, 256 GB SSD depolama

Bir oyun bilgisayarı almak istediğinde Lenovo’nun akla gelen ilk üretici olmadığını farkındayız. Ancak istikrarlı şekilde geliştirilen Legion serisi bu algıyı değiştirebilir. Legion Y530 fiyatı, kolay taşınabilir kasası, müthiş performansı ve başarılı klavyesiyle gönlünü çalmasına şaşırmayız. Ancak gülü seven dikenine katlanır; ortalama kalitedeki IPS ekranına, yer yer kalitesiz hissettiren plastik yapısına, oyun oynatırken ısınmasına ve fanlarının gürültülü çalışmasına katlanman gerekecek.

Legion Y530’un, Intel Core i5 işlemcili daha uygun modelleri de bulunuyor. Ancak bizim inceleme şansı bulduğumuz, Core i7 işlemci ve GTX 1050Ti ikilisini bir araya getiren sürümüydü. Bu özellikler, bilgisayarla bugün ve önümüzdeki birkaç yılda satışa sunulacak en yeni yapımları oynamanı garanti ediyor. Ancak grafik özelliklerini sonuna kadar kökleyemeyeceğini belirtmekte fayda var. Oyun deneyimini bir sonraki deneyime çıkarmak istiyorsan, GTX 1060 grafik kartı seçenekli Legion Y730’a bir göz atabilirsin.

en iy oyun dizüstü bilgisayarları - lenovo legion y530 inceleme

Bu fanlar çalışmaya başladığında, kulaklığını takmış olmalısın.

İŞ BAŞKA, OYUN BAŞKA…
Legion Y530’un en cezbedici yanı, oyunlarda olduğu kadar bir dizüstü bilgisayarla yapmak isteyebileceğin neredeyse tüm işlemlere hakkıyla yanıt verebilmesi. Basit ve hatta kurumsal tasarımı, onu bir toplantı masasına çıkardığında çok da garipsenmemesini sağlayacaktır. İyi tasarlanmış klavyesi, yazı yazmak için birebir ve bir hayli sessiz. Günlük kullanımda teklemeden gösterdiği başarılı performans ve sessiz çalışan fanları da takdire şayan. Böylesine çok yönlü bir bilgisayardan daha iyi görüntüleme açıları sunan bir IPS ekran beklerdik ancak bu beklentimiz boşa çıktı.

Öte yandan, yukarıda bahsettiğimiz işlemleri yaparken kullanmak isteyebileceğin touchpad pek işlevsel değil ve bilgisayar bu zamana kadar gördüğümüz en garip web kamerası konumlandırmalarından birisine ev sahipliği yapıyor.

Sonuç olarak, Lenovo Legion Y530, birçok ihtiyacına tek bir cihaz arayanlar için lükslerden arınmış ve uygun fiyat seçenekleri olan bir bilgisayar. Geçtiğimiz yılki Y520’nin renkli ve göz alıcı çizgilerden uzak durma geleneğini sürdüren bilgisayar, ortalığı panayıra çevirmeden de oyun oynanabileceğini gösteriyor.

en iyi oyun dizüstüleri - monster abra a7 (v10.1.3) incelemeOyunlarda Ümit Millî tadı

Monster Abra A7 (v10.1.3)

monster.com.tr

TEKNİK: Intel Core i7-8750H işlemci, Nvidia GeForce GTX 1050 ekran kartı, 17,3 inç, 1080p ekran, 8 GB bellek, 256 GB SSD depolama

Yerli oyun bilgisayarları üreticisi Monster, Abra A7 ile tasarım ve fiyat/performans konusunda kendini aşmışa benziyor. 17 inçlik canavarın ekran çerçeveleri yalnızca 5 mm kalınlığında ve dev gibi olmasının faydasını da masaüstü monitör ihtiyacını ortadan kaldırarak gösteriyor.

İçerisindeki 8. nesil Core i7 işlemci ve GeForce GTX 1050 ekran kartıyla er meydanında mahçup değil ama yalnızca 8 GB bellek ve 1080p çözünürlük sunması, performansını mütevazı bir seviyeye çekiyor. Yine de en yeni oyunları orta seviyede oynatabiliyor.

Abra A7’nin dışı başka, içi başka bir şey anlatıyor. Metal alaşımdan üretilen gövdesi kaliteli hissettirirken, tasarımının sadelik ilkesi gözetilerek yapıldığı belli oluyor. Ancak o bir “yere bakan yürek yakan”; kapağını açtığında arka aydınlatmalarının ışık gösterisi başlıyor. Üstelik Abra’nın nasıl renkleneceğini, Monster Kontrol Merkezi isimli uygulamayla özelleştirebiliyorsun. Önyüklü uygulamalardan bahsetmişken, Abra A7, Free Dos işletim sistemiyle satılıyor. Böylece listedeki birçok diğer makineden farklı olarak, bilgisayarı şişiren önyüklü uygulamalara maruz kalmıyorsun. Ancak bir Windows lisansı fiyatını da bütçene eklemen gerekiyor.

en iyi oyun dizüstüleri - monster abra a7 (v10.1.3) inceleme

Bu renk cümbüşünü Monster Kontrol Merkezi yazılımıyla yönetebilirsin.

ROKETLERİ ÇALIŞTIR
Bilgisayar, oyun oynamak gibi ağır işlemler yapmadığın sürece çıtını bile çıkarmıyor. Eğer çok ısındığını hissedersen, klavyenin üst bölümünde bulunan tuşuna basarak, fanların ekstra güçle çalışmasını sağlayabiliyorsun. Bu modu devreye aldığında fanların sessiz bir elektrikli süpürgenin gürültüsünü andırdığını söyleyebiliriz.

Geniş touchpad’i bir oyun bilgisayarından beklenemeyecek kadar iyi çalışırken, mekanik klavyesi oyun oynamak dışındaki tüm işlemler için gereğinden fazla gürültülü. Şaşırtıcı derecede ince ve cüssesine göre hafif olan Abra A7’nin mat ekranı ise vasatın üstünde canlı renkler ve 170 derecelik kabul edilebilir görüş açıları sunuyor. Ancak istersen aynı anda üç monitörü bilgisayara bağlayabiliyorsun.

Sound Blaster Cinema 5’in çevresel ses desteğiyle kulaklık olmadan da sanal savaş alanlarına hâkim olabilirsin. Tabii ki bu teknolojinin nimetlerinden diğer medya tüketiminde de yararlanabilirsin.