Pil ömrünü böyle artır

Fotoğraf makinesinin / kameranın pil ömrü nasıl uzatılır?

Öncelikle, en sık yaptığımız hatalardan biriyle başlayayım. Birkaç hafta boyunca kameranı kullanmayacaksan, bir kenarda yatacak ama pili de içinde bıraktın. Bu durumda pil kendini tüketmeye başlayacaktır. Kullanmayacaksan, pili mutlaka çıkartmalısın. Bu sayede pilin ömrünü de artırmış olursun.

Kullanmıyorsan kapat

Bazı kameralarda Wi-Fi bağlantısı var. Bu bağlantıyı sürekli açık tutarsan, yine yüzde 30 civarında ek bir tüketime yol açar. O an internetten bir fotoğraf paylaşmayacaksan, kablosuz bağlantıyı kapat. Hatta, Bluetooth ya da GPS varsa, kullanmadığın anlarda bunları da kapatman mantıklı.

Yapılan en büyük hatalardan biri de, daha “pil bitti” uyarısı gelmeden kameradan çıkarıp şarj etmektir. Pil bitmeden yapılan her şarj işlemi, süreci başa döndüreceği için, pil ömründen de götürecektir. Ayrıca bir önemli tavsiyem daha var, pili tam dolmadan çıkarıp kullanma ki, tam randıman alabil.

Menüde bulabileceğin pil ömrüyle ilgili bölümü mutlaka kontrol et. Buradan durum hakkında detaylara ulaşabilirsin. Bazı modellerin şarj aletlerinde kalibrasyon seçeneği de mevcut. Pili kalibre ederek, artık tükenmeye yüz tutmuş yapısını birazcık da olsa düzeltme şansın var. Fakat menüde yer alan ve pilin artık ömrünü tamamladığını gösteren bilgiyi LCD ekranda görürsen, artık değişime mecbursun.

Pil düşmanı özellikler

OIS, IS, VR gibi adlarla bilinen optik görüntü sabitleme açıksa, o da ekstra pil kullanacaktır. Dolayısıyla aktif ve hareketli bir çekim yapmıyorsan, daha durağan bir konu çekiyorsan, bu özelliği de kapat. Hatta otomatik sensör temizleyiciyi de kapat. Her açılışta ya da kapanışta otomatik olarak devreye giren bu özellik, hem zaman kaybettirir hem de pilin daha fazla yorulmasına sebep olur.

Çekim demişken, tabii şu meseleyi de atlamamak lazım. Kamerayı omzuna asıp sürekli olarak açık bırakırsan, pil son derece hızlı tükenir. Üstelik kamera ömründen de yersin. Boş yere CCD’yi CMOS’u da yormamak lâzım. Hatta, uzun süre çekim yapmayacaksan, tozdan kirden güneşten korumak için kamerayı çantaya atman daha iyi. Böylece algılayıcı ve objektif temizliği derdinden de bir süre kendini kurtarırsın. Hem de çektiğin kareler daha temiz olur ve rötuş ya da düzeltme için zaman harcamazsın.

Otomatik deyip geçme

Çekimlerde sadece LCD’yi kullanmak da pilin hızlı tükenmesinin sebeplerindendir. Tüm ayarlarını ve işlemlerini vizörden yapmaya çalışmak ve sadece zorunda kalınca LCD’yi açıp çekim yapmak en mantıklısı. Elbette video çekiyorsan, mecburen LCD’den takip edeceksin ama fotoğrafta biraz daha dikkatli olmak kazandırır.

Bir de otomatik oynatma ya da otomatik gösterme seçeneği var. Hani kareyi çekince doğrudan LCD’de belirir ya; işte o özelliği de kapat. Hem pilin hem de LCD ekranın ömrü uzar. Mümkünse LCD ekranın parlaklığını kısarak da tasarrufa katkı sağlayabilirsin.

YAZI: BORA BALAR