Teknoloji kilo mu aldırıyor?

Teknoloji nasıl kilo aldırıyor ve dijital detoks nedir, kilo almayı nasıl önleyebilirsin?

EKRAN BAŞINDA YEMEK

Ekran karşısında yemek yemek zararlı mı?

TV karşısında akşam yemeği yemek ya da öğlen yemeğini bilgisayar başında geçiştirmek, normalde ihtiyaç duyduğundan daha fazla yiyecek tüketmene sebep olur. Ekran başındayken ne kadar yediğinin farkına varmazsın ve araştırmalara göre ortalama yüzde 25 daha fazla tüketirsin. Bunun üstesinden gelmek ve tok hissetmek için yiyeceklerini daha fazla çiğnemeyi alışkanlık haline getirmelisin.

EVDEN YEMEK SİPARİŞİ

evden online yemek siparisi

Yemek Sepeti gibi çevrimiçi servisler, kanependen ve hatta yatağından çıkmadan yiyebileceğin her şeyi kapına getiriyor. Problem ise sağlıklı yeme alışkanlıklarının sağlıklı ev yemekleriyle mümkün olması. Yemek sipariş etmek için telefonunu eline aldığında, haşlanmış brokoli hayal etmediğini çok iyi biliyoruz. Bu alışkanlığın vücuduna etkilerini azaltmak için siparişlerinin besin değerlerine dikkat et ve siparişini beklerken en az iki bardak su içtiğinden emin ol.

KARTLA ALIŞVERİŞ

Kredi kartıyla online alışveriş kolaylığı

Kredi ve banka kartları hiç şüphesiz hayatlarımızı kolaylaştırıyor ancak Chicago Üniversitesi araştırmacılarına göre fark etmediğimiz bir de dezavantajları bulunuyor. Bilim insanları, kartla yaptığımız alışverişlerde daha fazla sağlıksız yiyecek ve içecek alma eğilimi gösterdiğimizi keşfetti. Onlara göre, elimizden fiziksel nakit paranın çıkmıyor olması, içimizdeki alışveriş canavarlarını ortaya çıkıyor. Bunun üstesinden gelmek için kartlarını kırıp atmanı istemiyoruz; markete gitmeden önce bir liste hazırlaman ve buna sadık kalman yeterli olacaktır.

UYKU ÖNCESİ İNTERNET

Uyku öncesi internete girmek zararlı mı?

Uyumadan birkaç önce telefonun, tabletin ya da bilgisayarının mavi ışığına maruz kalmak uyku düzenini bozar. Düzenli bir uyku, fit bir vücudun gerekliliklerindendir. Kalitesiz uykular, açlıkla ilişkilendirilen girelin hormonun artmasına, iştahını kontrol eden leptin hormonunun ise azalmasına yol açar. Bunun üstesinden gelmek için Night Shift gibi renk ayarı özelliklerini kullanabilir ya da yatmadan önce dijital cihazlarından biraz uzak durmayı deneyebilirsin.

ARKA ARKAYA DİZİ İZLEMEK

Arka arkaya dizi ya da film izlemek (binge watching) zararlı mı?

Netflix’in sezonları bir kere de yayınlama kararı göbek salmanda rol sahibi. ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, altı saat boyunca dizi izleyen insanların kötü beslendiklerini, daha az egzersiz yaptıklarını ve aşırı kilolu olma ihtimallerinin arttığına işaret ediyor. Öte yandan başka bir araştırma ise bölümler arasında ara vermenin diziden alınan keyfi artırdığı yönünde sonuçlar veriyor.

Dijital detoks nedir, internet ve cihaz bağımlılığından nasıl kurtulunur?

DİJİTAL DETOKS YAP

Teknoloji alışkanlıklarını kontrol altına almak için ipuçları:

1. Cihazlarını sessize al.
Telefon ve tabletinden gelen bildirim sesleri dikkatini en az bu cihazları kullanıyormuşçasına dağıtıyor.

2. Sosyalleşirken cihaz kullanımına ara ver.
Bu sayede yalnızca ekrandan uzaklaşmış olmayacaksın, aynı zamanda gerçek anlamda sosyalleşebileceksin. Araştırmalar telefonların bulunduğu ortamlarda gerçekleştirilen geleneksel sohbetlerin daha düşük kaliteli olduğunu gösteriyor.

3. Şarj aletlerini yatak odasına sokma.
Cihazlarını geceleri şarj et ve şarj cihazlarının hiçbirisi yatak odanda bulunmasın. Böylece yatmadan önce cihazlarına maruz kalma şansın azalacak.

4. Yürürken telefonunu kontrol etme.
Üstelik kaza ve sakatlık riskini de azaltmış olursun.